De discussie vindt plaats op 25 maart van 19:30 tot 21:00.
AI-tools – van generatieve ontwerpalgoritmen tot op machine learning gebaseerde systemen – bieden ontwerpers nieuwe mogelijkheden om de grenzen van innovatie te verleggen. “AI verbetert ontwerp door taken te automatiseren, ideeën te genereren, ervaringen te personaliseren en creatieve samenwerking te stimuleren.” Althans, dat zegt ChatGPT, dat zichzelf hier in een zeer positief daglicht stelt. Maar naarmate het gebruik van AI voor creatieve doeleinden toeneemt, groeien ook de ethische overwegingen over de rol ervan in het creatieve proces. Vragen over auteurschap, originaliteit en de mogelijke vervanging van menselijke creativiteit staan centraal in de discussie. Hoeveel creatieve controle zou AI moeten hebben? Kan een machine echt innoveren? In deze discussie reflecteren we op de ethische implicaties van AI in technisch ontwerp en onderzoeken we hoe we technologische vooruitgang in evenwicht kunnen brengen met het behoud van menselijke creativiteit en expressie. Deze discussie belicht zowel de kansen als de uitdagingen van AI in ontwerp en onderzoekt hoe we innovatie kunnen omarmen zonder de essentie van menselijke creativiteit en expressie te verliezen.
De discussie over ‘AI en het Creatieve Proces van Ontwerp’ vindt plaats op 25 maart in de Blauwe Zaal van het Auditorium. De discussie wordt geleid door een panel van drie experts uit verschillende vakgebieden. De avond wordt gemodereerd door Jan Willem Wesselink, bekend van NPO Radio 1.
Voor deze activiteit kun je een Studium Generale-punt ontvangen. Wil je dit punt, schrijf je dan in via studiumgenerale-eindhoven.nl of klik op de afbeelding hieronder om direct naar de website te gaan en het punt bij de discussie te verzamelen.